Kako GABA može koristiti sportašima?

Posted on: 25. kolovoza 2012
Gama-amino maslačna kiselina (GABA) je ne esencijalna amino kiselina i najrašireniji je inhibitorni neurotransmiter u mozgu, prirodno je sredstvo za smirenje, poboljšava kvalitetu sna, povećava razinu ljudskog hormona rasta, usporava starenje, a također pomaže u gubitku viška tjelesne masti.
Za fibromijalgiju, 250 mg do 500 mg tri puta dnevno ili kao što je preporučeno od strane liječnika.
Za nesanicu, 500 mg do 1000 mg GABA treba uzeti prije spavanja.
Za stres, 250 mg tri puta dnevno ili 750 mg  jednom dnevno
Za ovisnost o duhanu, 250 mg triput dnevno ili 750 mg noću prije odlaska u krevet.
Bodybuilderi obično uzimaju 5g po dozi, iako je najčešće doza koju spotaši uzimaju 1-2g.
Kako GABA može koristiti sportašima?
GABA je kao dodatak prehrani pokazala ogroman potencijal za primjenu kod sportaša. GABA potiče hipofizu na oslobađanje ljudskog hormona rasta (HGH). S povećanom razinom ljudskog hormona rasta, višak tjelesne masti može biti smanjen, a mišićna masa povećana kao i ubrzan oporavak mišića. Ako se uzima nakon vježbanja pomaže u ubrzanju izlučivanja ljudskog hormona rasta. Najbolje je uzeti noću, dva sata prije sna, na prazan želudac. Istraživanja pokazuju da je GABA povećava hgh razine i do pet puta. GABA je bolja i sigurnija alternativa većini drugih HGH dodataka.

GABA povećava razinu HGH u velikoj mjeri ako se uzme nakon vježbanja ili prije odlaska na spavanje noću, po mogućnosti na prazan želudac. Bolje je da se GABA uzima noću obzirom da može izazvati pospanost.

Prednosti uzimanja GABA-e:
• Prirodno povećava razinu hormona rasta
• Ublažava stres i anksioznost
• Ima smirujući učinak
• Izuzetno poboljšava san
• Povećava razinu energije
• Smanjuje salo
• Poboljšava koncentraciju

O HGH
Ljudski hormon rasta, (bolje poznat kao hgh) je hormon koji proizvodi hipofiza. Hipofiza je dio naših endokrinih žlijezda, nalazi se u središtu našeg mozga. HGH je jedan od najsloženijih hormona. Ima u sastavu 191 aminokiselinu.
HGH djeluje kao stimulans tijekom adolescencije i poboljšava rast i razvoj našeg tijela. Stvaranje ovog hormona  je na svom vrhuncu tijekom adolescencije, nastavlja se čak i nakon adolescencije, ali smanjenom stopom. Proizvodnja HGH usporava s dobi.Ovaj pad u razini HGH ima negativne učinke na naš um i tijelo.

Doziranje:

GABA-u uvijek treba uzeti na prazan želudac, po mogućnosti noću jer može uzrokovati blagu pospanost.

GABA je dostupna u obliku praha, tableta, kapsula kao i u obliku sublingvalnih tableta koje stavljaju pod jezik dok se ne otope. tablete sadrži 250-750 mg.

Komercijalne
Moguće nuspojave:
Neki ljudi imaju osjećaj škakljanja i svraba na licu i vratu odmah nakon uzimanja. Neki drugi su primijetili promjene u načinu disanja (ili prebrzo ili presporo) i lupanje srca. Nuspojave nisu iste za svakoga, traju kratko i ne uzrokoju nikakvu štetu.Najbolje je slijediti liječnički savjet prije uzimanja,osobito kod poremećaja zdravstvenog stanja kao što su dijabetes, astma, KPB, nesanica, tjeskoba. Može izazvati pospanost pa je bolje uzimati noću, prije odlaska u krevet. Neki proizvođači  kombiniraju GABA i B6, što navodno ne dovodi do pospanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*