Fermentirane super-namirnice prepune probiotika i bogate okusima

Posted on: 15. kolovoza 2012

fermentirane

Dobra prehrana uključuje konzumaciju svježe organske hrane, a također znači i zdravu opskrbu “prijateljskim” bakterijama ili probioticima, kako bi smo zadržali ravnotežu u probavnom traktu. Iako probiotike možete uzeti kao dodatak prehrani (u kapsulama ili tabletama), bolji izbor je jesti fermentirane namirnice koje nas opskrbljuju prijateljskom mikroflorom u svrhu promicanja boljeg zdravlja probavnog sustava. Nekima od vas bude muka od pomisli na fermentiranu hranu (kiseli kupus i slično). Međutim te namirnice nude široki spektar okusa za svačiji ukus. Možda ćete biti iznenađeni saznanjem da fermentirane namirnice dolaze iz svake grupe namirnica, uključujući i vodu.
Zašto probiotici?
Zato jer omogučavaju pravilnu probavu i njeguju zdravlje crijeva kao i drugih tjelesnih sustava. Kada je zdrava crijevna flora izvan ravnoteže, neprijateljske bakterije i gljivice kao što je kandida rastu izrazito brzo i ugrožavaju imunološki sustav.

 

Koje namirnice su fermentirane?
Povrće – Fermentirano povrće kao što su kiseli kupus, kapari, artičoke, gljive, paprike i masline pripremljene su kiseljenjem. Moderne metode obrade ne sadrže korisne bakterije, no, specijalizirane trgovine još uvijek spravljaju ove namirnice na tradicionalan način.

Mliječni proizvodi – jogurt, kefir i pojedini sirevi fermentirani su uz pomoć različitih živih kultura kako bi im se povećala hranjiva vrijednost. Oni koji su spravljeni od kozijeg, ovčijeg ili sirovog kravljeg mlijeka daju najbolje hranjive tvari uz najmanje obrade. Organsko kravlje mlijeko je također dobar izbor.

Mahunarke – Popularni fermentirani proizvodi od soje prvenstveno su dio prehrane nekih istočnjackih naroda više od 5.000 godina. Japanci jedu Natto, koji je iznimno bogat bjelančevinama i vitaminom K2. Tempe je nastao u Indoneziji, a sastoji se od žitarica i mahunarki. Miso je fermentirana soja. Ima visoku razinu natrija i treba ga štedljivo koristiti. Soja sos, ili Shoyu, nastao u Kini, a smatra se jednim od najstarijih poznatih fermentiranih začina. Tofuyo, fermentirani tofu je proizvod poznat kao “sir sa istoka”, a potječe sa Okinawe. Fermentira tri do četiri mjeseca i vrlo je cijenjen zbog svoje glatke teksture, blagog okusa i ljekovitih svojstava.

Proklijala zrna i sjemenke – žitarice i sjemenke koje prvo proklijaju, a zatim fermentiraju kako bi se dobile korisne bakterije za pravljenje kruha. Kruh od kiselog tijesta raži ili proklijale pšenice je probavljiviji od običnog kruha, ne izaziva alergije ili reakcije na gluten.

Voće – Umeboshi šljive su malene ukiseljene šljive podrijetlom iz Japana koje promiču bolju probavu. Fermentiraju tijekom šest mjeseci. Smatraju se “kraljicom alkalne hrane.” One sadrže probiotike i imaju moćna antibiotska svojstva.

Voda i sokovi – voda, kokosovo mlijeko i voćni sokovi mogu biti fermentirane s posebnim kefir starter zrncima kako bi dobili okus gaziranih pića.

Još uvijek vam se ne sviđaju fermentirane namirnice? Nadam se da ćete nakon ovih saznanja promijeniti mišljenje i probati barem neke od njih a onda ih uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*