Kolagenom ubrzajte zacjeljivanje ozljede tetiva

Posted on: 22. ožujka 2021
ahilova tetiva ozljeda

Ako ste bavite sportom i mučite se sa ozljedom tetive onda dodajte u svoju prehranu hidrolizirani kolagen kako bi ste se brže oporavili od ozljede tetive.

Ovo je zaključak studije koju su australski sportski znanstvenici objavili u časopisu Nutrients.

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Autor: Dr Predrag Jakovljević

ahilova tetiva bol trčanje

 

Studija

Australski istraživači su podijelili 18 trkača s ozlijeđenom Ahilovom tetivom u 2 skupine.

Obje su skupine radile vježbe kako bi ubrzale zacjeljivanje svojih ozlijeđenih Ahilovih tetiva tako da su dva puta dnevno radili ekscentrične vježbe s ozlijeđenom potkoljenicom: spustili su potkoljenicu 90 puta zaredom, jedan put s ispruženim koljenom, drugi put sa savijenim koljenom.

Ahilova tetiva ekscentrične vježbe rehabilitacija

Čim se tetiva adekvatno oporavila, ispitanici su ponovno počeli trčati.

Achilova tetiva trčanje

U prva 3 mjeseca (T1-T2), jedna je skupina uzimala dozu od 2,5 grama hidroliziranog peptida kolagena dva puta dnevno, a druga skupina je uzimala placebo.

Tijekom druge polovice studije (T2-T3), skupina koja je prethodno uzimala kolage sada je dobila placebo, a skupina koja je prethodno uzimala placebo sad je dobila hidrolizirane peptide kolagena.

Istraživanje je ukupno trajalo 6 mjeseci.

želatin kolagen tetive

Slika iznad: Goveđi želatin u granulama koji sadrži peptide kolagena.

Rezultati

Tijekom prva tri mjeseca (T1-T2), više je ispitanika iz skupine s kolagenom ponovno počelo trčati nego ispitanika iz skupine s placebom.

Nakon zamjene protokola uzimanja testirane supstance, da jedna skupina umjesto placebo uzima kolagen i obrnuto, dogodio se izuzetan porast broja oporavljenih sportaša u novoj skupini koja je sad umjesto placebo uzimala kolagen (T2-T3).

kolagen ubrzava oporavak tetiva

Zaključak

Peroralno uzimani dodaci specifični peptida kolagena mogu ubrzati kliničke koristi dobro strukturiranog programa za jačanje tetiva i povratak u sportske aktivnosi kod pacijenata s kroničnom Ahilovom tendinopatijom.

 

*Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.

– Podijelite ga!

trčanje

Referenca

Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Combined with Calf-Strengthening Exercises Enhances Function and Reduces Pain in Achilles Tendinopathy Patients. Nutrients. 2019 Jan 2;11(1):76. Stephan F E Praet  1   2 , Craig R Purdam  3 , Marijke Welvaert  4   5 , Nicole Vlahovich  6 , Gregg Lovell  7 , Louise M Burke  8 , Jamie E Gaida  9   10 , Silvia Manzanero  11 , David Hughes  12 , Gordon Waddington  13   14

Pročitajte slične članke:

upala zglobova, osteoartritis, piknogenol

Piknogenol je biljno mazivo za istrošene zglobove

Istrošeni, ukočeni i bolni zglobovi osjetno bolje funkcioniraju ako uzimate 150 miligrama piknogenola dnevno. Ovo su rezultati studije objavljeni u Phytotherapy Research. Pored toga svojim mehanizmom djelovanja piknogenol može odgoditi proces daljnjeg trošenja zglobova.   Što je piknogenol? Piknogenol je spoj prirodnih kemikalija koji sadrži jedinstvenu kombinaciju fitonutrijenata (biljnih tvari sa zdravstvenim blagodatima), uključujući procijanidine, […]

Kada se suplementirate vitaminom C, je li bolje unositi običan vitamin C ili ester vitamina C?

Bilo da želite izgubiti mast, izgraditi mišiće ili samo održati aktivan stil života, potrebno vam je puno vitamina C! Odlučili ste se prehranu pojačati namirnicama bogatim vitaminom C i/ili uzeti suplement koji sadrži vitamin C. Ali koji je suplement najbolji i koji će vam dati najviše vitamina C u najdostupnijem obliku za vaše tijelo?   […]

Kreatin povisuje razinu IGF-1 u mišićnom tkivu

Muškarci i žene koji treniraju s utezima proizvode više anaboličkog hormona IGF-1 u svojim mišićnim stanicama. Ako uzimaju kreatin, proizvodnja IGF-1 u mišićima postaje još veća. Sportski znanstvenici s kanadskog St Francis Xavier sveučilišta utvrdili su ovu činjenicu u eksperimentu na ispitanicima koji su uz trening s utezima uzimali kreatin (polovica ispitanika) ili su dobijali […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*