Koliko su dehidrirani MMA borci prije borbe?

Posted on: 18. ožujka 2021
mma borci

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference).

Koliko su dehidrirani MMA borci prije borbe i kolike su im varijacije u tjelesnoj težini neposredno prije borbe, kako se trebaju reihidrirati i kako će mjeriti stupanj hidriranosti?

Svrha ove studije objavljene u The Journal of Strength & Conditioning Research, bila je odgovoriti na gore postavljena pitanja i istražiti koliko brzo borci vraćaju tjelesnu težinu (acute weight gain, AWG), i popravljaju dehidraciju neposredno prije borbi.

AWG je definiran kao količina tjelesne težine koju su borci nadoknadili u približno 22-satnom razdoblju između službenog vaganja i borbe. U prosjeku su MMA borci u približno 22 sata prije natjecanja nadoknadili  3,4 kg ili 4,4% tjelesne težine.

UFC Weight Cutting Rules: What Alternatives Are There To This Dangerous Practice?

Rezultati ove studije su pokazali da je 39% MMA boraca pokazalo značajnu ili ozbiljnu dehidraciju neposredno prije natjecanja.

MMA borci prolaze kroz značajnu dehidraciju i oscilacije tjelesne mase (4,4% prosječno), u razdoblju od 24 sata prije natjecanja. Mjerenje stupnja hidracije pokazuju da se značajan broj MMA boraca uspješno ne rehidrira prije borbe, što znači da u borbu ulaze u dehidriranom stanju.

Zato je bitno pratiti smjernice za upravljanje tjelesnom težinom za sprečavanje akutne dehidracije kod MMA boraca, kako bi se spriječili nepotrebni štetni zdravstveni događaji uslijed dehidracije.

Primjerice, tijekom 1997. godine dehidracija u rasponu od 6,7 do 10% tjelesne težine pridonijele su smrtnim slučajevima trojice hrvača.

Važno je znati kako procijeniti jeste li dobro hidrirani?

MMA Weigh-Ins and What to Look for Before Handicapping

Smanjivanje tjelesne težine i dehidracija prije borbe  kod MMA boraca

Mješovite borilačke vještine (MMA), složeni su borilački sport koji integrira mnoge borilačke stilove, uključujući boks, hrvanje, judo, muay thai i brazilsku jiu-jitsu kao svoje glavne komponente.

Svi borci u MMA-u moraju postići određenu tjelesnu težinu (težinski razred), prije nastupa u borbi.

Brzi (akutni) gubitak kilograma može dovesti do ekstremne dehidracije. Dehidracija ili prekomjerni gubitak vode u tijelu ima negativne fiziološke posljedice koje narušavaju normalne funkcije tijela i opasne su po zdravlje sportaša.

Tijekom natjecateljskih MMA događaja službeno vaganje obično se održava 10–24 sata prije natjecanja i za amaterske i za profesionalne borce.

Weight Cutting in Combat Sports: What is it, and what are the dangers? | UFC | Sport | Express.co.uk

Vremensko razdoblje između službenog vaganja i natjecanja je period kada se sportaši nastoje rehidrirati i povratiti što veću tjelesnu težinu.

S obzirom na sve veću popularnost MMA u svijetu, broj boraca kojima prijete ozbiljni zdravstveni problemi zbog brzog gubitka kilograma postaju sve veća briga za profesionalce sportske medicine.

Zbog brzog gubitka kilograma kojemu se MMA borci podvrgavaju prije natjecanja, zajedno s vremenskim razdobljem koje može biti nedovoljno za potpunu rehidraciju, MMA borci dolaze u veliku zdravstvenu ugrozu i prije i za vrijeme borbe.

Stoga je svrha ovog ispitivanja bila kvantificirati opseg dehidracije i brzog vraćanja tjelesne težine (acute weight gain, AWG, koji se definira se kao količina tjelesne težine nadoknađene između službenog vaganja i borbe), i rehidracije u MMA boraca prije nastupa.

Former Chargers defender Chris McCain hopes for fresh start as MMA fighter – Orange County Register

Eksperimentalni pristup

Ispitanicima su mjereni su stupanj hidracije (pomoću specifične težine urina), i tjelesna masa otprilike 24 sata prije borbe, a zatim ponovno otprilike 2 sata prije borbe.

U ovom istraživanju učestvovalo je četrdeset ispitanika, od toga 38 muškaraca i 2 žene, svi su bili iskusni MMA borci.

Prosjek dobi ispitanika bio je 25 godina, visine 1,77 m, tjelesne mase 75 kg.

Svi ispitanici su su morali proći fizički prefight pregled.

Podaci su prikupljeni tijekom dva odvojena MMA događaja.

ABC meeting topic - Skinfold Tests to determine lowest weight fighters may compete at

Procjena sastava tijela MMA boraca

Sastav tijela procjenjivan je metodama analize nabora kože (SK) samo u opisne svrhe. Mjerenja SK izvršena su jednom prilikom službenog vaganja. Mjerenja kožnih nabora urađena su kaliperom na 3 mjesta: triceps, subkapulozni i trbušni.

 

Koliki postotak tjelesne masti imaju MMA borci?

Općenito, borci su najčešće između 8% i 12% pred borbu, s nekolicinom u rasponu do 15%.

Vrhunski svjetski MMA borci imaju: muškarci manje od 10% tjelesne masti, a žene ispod 17%.

REAL BODY FAT PERCENTAGE EXAMPLES (Conor McGregor, Steve Cook, Rob Lipsett, Jeff Nippard, etc) - YouTube

Procjena stanja hidratacije

Svaki je borac dostavio svoj uzorak urina u plastičnoj čaši neposredno prije svake procjene tjelesne mase. Specifična težina uzoraka urina (Usg),  određena je optičkim refraktometrom.

 

Rezultati

Figure 1

Slika 1: Promjene u tjelesnoj masi u približno 22-satnom razdoblju prije borbi kod boraca mješovitih borilačkih vještina (MMA). * p <0,001.

 

Figure 2

Slika 2: Promjene u specifičnoj težini urina (Usg), u približno 22-satnom razdoblju prije borbi kod boraca mješovitih borilačkih vještina (MMA). * p <0,001.

Rezultati su nadalje pokazali da je 39% ispitanika bilo značajno dehidrirano (Usg> 1,021), a od njih 11% ozbiljno dehidrirano (Usg> 1,030) kada je procijenjeno 2 sata prije natjecanja. Također je utvrđeno da je samo 23% ispitanika bilo klasificirano kao „dobro hidrirano“ (Usg <1,010) u razdoblju od 2 sata prije natjecanja.

 

Figure 3

Slika 3: Status hidratacije neposredno prije natjecanja (~ 2 sata), kako je određeno Usg mjerenjima.

 

U ovom istraživanju stanje hidratacije mjereno je pomoću specifične težine urina (Usg), za koju je utvrđeno da se značajno smanjila s 1,028 ± 0,001 na 1,020 ± 0,001

Što je specifična težina urina i zašto je bitna sportašima?

Specifična težina urina ili relativna gustoća urina se definira kao težina volumena mokraće u usporedbi sa istim volumenom destilirane vode.

Normalne vrijednosti se kreću između 1,001 i 1,020.

Mjerenjem specifične težine urina kod sportaša se može pouzdano utvrditi stupanj hidracije organizma i eventualna dehidracija.

Uzroci povišenih vrijednosti su u prvom redu dehidracija zbog prekomjernog gubitka tekućine (znojenje, povraćanje, proljev, smanjeno uzimanje tekućine).

Specifična težina pruža grub uvid u koncentraciju mokraće (osmolalnost).

 

1 Urine Specific Gravity and Equivalent Level of Hydration

Tablica iznad: Specifična težina urina i ekvivalentna razina hidratacije.

 

Mjerenje specifične težine urina se vrši hidrometrom ili refraktometrom ili se procjenjuje test–trakom. Pouzdanost test–traka je u tom smislu dvojbena, ali dovoljna za osobe koji sami trebaju pratiti da li im je mokraća dovoljno razrijeđena.

NSG Precision Cells Releases Revolutionary Digital Specific Gravity Urine Refractometer Line

Slika iznad: Refraktometar za mjerenje specifične težine urina

https://detonic.shop/wp-content/uploads/2020/11/weight-urine.jpgSlika iznad: Pogled kroz refraktometar.

Praktične aplikacije studije

Iz rezultata ove studije je vidljivo da MMA borci imaju značajno povećanje tjelesne težine (AWG-a), u periodu od službenog vaganja do nastupa, nakon prethodnog brzog gubitka kilograma praćenog značajnim promjenama u tjelesnoj težini i stupnju hidriranosti.

Oko 39% boraca je zabilježilo vrijednost specifične težine urina Usg> 1,021, što ukazuje da su borci nastupili u dehidriranom stanju. Dehidracija znatno umanjuje sportske performanse i rezultira zdravstvenim rizicima koji potencijalno mogu dovesti čak do smrtnog ishoda.

The MMA Coach

Najutjecajnije osobe u podučavanju sportaša strategijama skidanja težine obično su trener, partneri u treningu ili bivši borci. Budući da je trener općenito najčešći izvor informacija za sportaše, sportsko medicinska struka se treba usredotočiti na pružanje kvalitetnih informacija trenerima kako će pravilno savjetovati MMA borce o postupcima upravljanja tjelesnom težinom.

 

Referenca

J Strength Cond Res. 2013 May;27(5):1322-6. Dehydration and acute weight gain in mixed martial arts fighters before competition. Adam M Jetton  1 , Marcus M Lawrence, Marco Meucci, Tracie L Haines, Scott R Collier, David M Morris, Alan C Utter.

 

 

Pročitajte slične članke:

Da li rehidracija i whey protein idu zajedno?

(Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference) Da li rehidracija i whey protein idu zajedno? Sportaši koji naporno treniraju na visokim temperaturama okoline trebaju nakon treninga popiti sportski napitak kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu i osigurali potrebne aminokiseline i tako pomogli mišićima da se što brže oporave. Ovo su zaključci studije […]

Kratki savjeti

Ne skladištite jabuke i banane blizu jedne drugima! Jabuke ispuštaju plin koji ubrzava dozrijevanje banana pa će one puno brže istruliti! Uzročnik bržeg dozrijevanja se zove etilen. Etilen je plinoviti organski spoj koji ima hormonski učinak na rast i dozrijevanje biljaka. Izreka „Jedna loša jabuka pokvari čitavu kutiju“ se temelji na učinku emisije etilena iz […]

12 važnih pravila sportske prehrane

Kako imate osmišljene treninge samo za vas tako morate imati i individualno osmišljenu prehranu samo za vas. Zašto? Zato što ste biokemijski jedinstveni. No iako ste biokemijski jedinstveni, postoji nekoliko zajedničkih važnih pravila koja mogu pozitivno doprinjeti vašoj razini energije, snazi, vremenu za oporavak i imunološkom sustavu. Ova pravila trebate primjenjivati svakodnevno kako bi ste […]

Kako procijeniti jeste li dobro hidrirani

Voda u tijelu športaša čini gotovo 70% tjelesne težine. Održavanje ravnoteže vode u tijelu odnosno ispravnog stupnja hidracije je od iznimne važnosti za održavanje normalnih tjelesnih funkcija i vrhunskih rezultata u športu. Tijekom športskog napora  nastaje gubitak vode i to najvećim dijelom znojenjem. Gubitak tjelesne vode naziva se dehidracija. Dehidracija nastaje tijekom svakog športskog napora. […]

Alanin i glutamin pomažu dehidriranim sportašima postići bolja vremena

Ovaj dipeptid pomaže sportašima održati izdržljivost bez gubitka performansi zbog dehidracije. Tijekom dehidracije tekućina se kreće iz plazme u unutarstanične i izvanstanične prostore, a onda natrag u cirkulaciju. Promjene koje uključuju hidrostatski, onkotski i osmotski tlak kontroliraju dinamiku kretanja tekućine. To ima važne implikacije na termoregulaciju i sportsku izvedbu. Značajan pad performansi nastaje već pri […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*