Borovnice su super hrana za vase mišiće

Posted on: 17. ožujka 2021
borovnice mišići

Borovnice nisu samo super hrana za sve vas koji želite ojačati svoje imunološko i kardiovaskularno zdravlje. Borovnice također mogu biti zanimljive sportašima koji žele ubrzati oporavak i rast mišića.

Ovo su zaključci studije koju su objavili istraživači sa Sveučilišta Cornell u Journal of Nutrition.

borovnice u zdjeli

Studija

Istraživači su eksperimentirali s 2 skupine žena. Jednu skupinu činilo je deset žena u dobi od 21 do 40 godina, a drugu deset žena u dobi od 60 do 79 godina. Tijekom 6 tjedana sve su žene svakodnevno dobivale 38 grama liofiliziranih borovnica.

Liofilizacija je naziv postupka sušenja namirnica na način da se one smrznu te da se iz krute faze leda sublimacijom iz nje ukloni voda. Takav postupak konzerviranja namirnica, poglavito voća ima brojne prednosti jer ne dolazi do većih gubitaka i promjene boje, arome, okusa i mirisa, niti se ne razgrađuju brojne hranjive tvari.

Neposredno prije i tijekom 6 tjedana, istraživači su mjerili aktivnost progenitorne stanice ljudskog mišića (Human muscle progenitor cell, hMPC). Mišićne progenitorne stanice su matične stanice koje se u mišićnom tkivu pretvaraju u potpuno razvijene mišićne stanice.

.progenitorne mišićne stanice

Progenitorna stanica je biološka stanica koja, poput matične stanice, ima tendenciju diferenciranja u određeni tip stanice, ali je specifičnija od matične stanice i već usmjerena da se diferencira u svoju ciljnu stanicu.

Najvažnija razlika između matičnih stanica i progenitornih stanica je u tome što se matične stanice mogu replicirati u nedogled, dok se progenitorne stanice mogu dijeliti samo ograničeni broj puta.

Progenitorne stanice u skeletnom mišiću su satelitske stanice. One igraju glavnu ulogu u diferencijaciji mišićnih stanica i oporavku od ozljeda pa tako i u ooravku nakon treninga.

žene mišići

 

Rezultati

Uzimanje borovnica je povećao broj mišićnih progenitornih stanica kod mlađih žena, ali nije imalo isti učinak kod starijih žena.

borovnice satelitske stanice mišić

borovnice povećanje potrošnje kisika u mišićima

Uzimanje borovnice povećalo je potrošnju kisika u mišićnim progenitornim stanicama. Tako su stanice postale aktivnije.

Kako borovnice mogu stimulirati rast mišića, postaje jasno na donjoj slici. U mišićnim rodoslovnim stanicama borovnica je povećala koncentraciju zaštitnog enzima dugovječnosti SIRT1.

mlada žena mišići

Zaključak

U mlađih žena prehrambene intervencije u vidu konzumiranja borovnica mogle bi biti izvediva strategija za poboljšanje funkcioniranja mišićnih progenitornih stanica, a time i regeneraciju mišića.

svježe borovnice

Referenca

J Nutr. 2020 Sep 1;150(9):2412-2418. Consumption of a Blueberry-Enriched Diet by Women for 6 Weeks Alters Determinants of Human Muscle Progenitor Cell Function. Jamie E Blum  1 , Brandon J Gheller  1 , Sinwoo Hwang  1 , Erica Bender  1 , Mary Gheller  1 , Anna E Thalacker-Mercer  1.

 

Pročitajte slične članke:

Povećajte unos flavonoida i smanjite postotak tjelesne masti!

Povećajte unos flavonoida i smanjite postotak tjelesne masti!     Kada želite nešto poduzeti da biste smršavili onda se potrudite da prehranom unosite manje kalorija a višak sagorite treningom. Britanski nutricionisti sa Sveučilištu East Anglia objavili su u American Journal of Clinical Nutrition, strategiju koja može biti jednako učinkovita! Prema britancima, vaš postotak tjelesne masti […]

Koje su prednosti kvalitetnog Pre-Workout obroka?

Što je Pre-workout obrok i koje koristi donosi Pre-workout obrok je obrok koji pojedete 2-3 sata prije treninga. Ako u tom preriodu pojedete kvalitetne namirnice u odgovarajućim količinama imati ćete niz prednosti, uključujući: Više energije tijekom treninga zbog toga što ćete dopuniti glikogenska skladišta.                              Ako konzumirate prehranu sa niskim udjelom ugljikohidrata teško ćete izdržat intenzivan […]

5 prehrambenih namirnica koje poboljšavaju sportske performance

Ovih pet namirnica nije samo zdravo za vas nego vam može poboljšati sportske performanse i to je znanstveno dokazano. 1. Sok od cikle Kao da ste na Eritropoetinu! Poboljšava sportsku izvedbu uz manju potrošnju kisika, što znači bolji rezultat uz manji utrošak energije! U jednom istraživanju biciklisti su pili pola litre soka od cikle prije […]

Prednosti prirodnog whey proteina

Ovaj članak se temelji na znanstvenim istraživanjima  i sadrži znanstvene reference Zašto izabrati prirodni whey protein? Ako ne kupite prirodni whey protein (protein sirutke u prahu), gotovo je sigurno da ćete kupiti onaj koji je prepun umjetnih zaslađivača, okusa i boja. Prirodni whey protein u prahu ne sadrži ništa od pomenutih umjetnih sladila ili drugih […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*