Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

Posted on: 7. ožujka 2017

Brz i kvalitetan sportski doručak, recept i video

 

  1. korak

Još i danas se sjećam praznog papira i kaosa u glavi na početku pisanja diplomskog rada. Rok je bio blizu, stol i računalo puni istraživačkih radova, a moja glava zbunjena i u blokadi.

Počeci su jako teški, put je nepoznat, a inercija u nama otežava nam da izađemo iz tzv „zone ugode“.  Međutim, nakon prvog koraka, upoznavanja teritorija, kotačići se počinju, makar sporo, okretati, a inercija se sve više okreće u našu korist.

Koji je taj prvi korak u prehrani o kojem se puno priča, taj prvi kotačić o kojem ovise naši rezultati, na kojem svi inzistiraju, koji čini šampione?

Naravno, kraljevski doručak!

Petar Stijena režima prehrane svakog uspješnog sportaša, pa i šire, bussinesmana, studenta, poduzetnice, menadžera, fizičkog radnika  itd. Svi znamo njegovu važnost, ali idemo ponoviti gradivo zbog čega je nutrijitivno bogat doručak važan i na koji način nam unapređuje  život:

  1. Balansiran doručak ispunjava sve potrebe tijela za mikro i makronutrijentima, koje nakon toga, zauzvrat, isključuje osjećaj gladi te je tijelo spremno za fizičke i mentalne zadatke.
  2. Aktivira hormone, tj. metabolizam, te tijelo počinje trošiti više kalorija.
  3. Smanjuje potrebu za unosom većih količina kalorija u kasnijim satima, dok se oni lakše mogu pretvoriti u neželjenu tjelesnu masu, mast.
  4. Daje osjećaj ranog uspjeha u danu te djeluje motivirajuće za nastavak s pravilnom prehranom.

Sumirano, svi sustavi našeg tijela nakon dobrog noćnog odmora, vape za dvije stvari: kvalitetnom  hranom i produktivnošću nakon nje.  Dobar  dio populacije i shvaća važnost tog ranojutarnjeg rituala, međutim, praksa pokazuje da se on često zanemaruje. Koji su najčešći razlozi zbog kojih preskačemo doručak? Nemamo vremena za pripremu i jelo? Ne znamo što jesti? Nemamo apetit?

Na koji način se suočiti s tim preprekama?

Kao prvo, pogledajmo koje karakteristike mora imati doručak  tj. namirnice koje ga čine?

Sadržajno moraju ispunjavati sljedeće zahtjeve tipične za kompletan obrok:

  • sve esencijalne aminokiseline,
  • dobre masnoće,
  • ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa,
  • vitamine, minerale i ostale mikro nutrijente

Dodatne odlike koje moraju posjedovati namirnice za pripremu doručka su:

  • lakoće i brzine pripreme
  • tekstura adekvatna za brzu konzumaciju

Ispunjavanjem prethodnih uvjeta  napravili smo prvi korak u planiranju kvalitenog doručka. Ostaje nam samo još odabir načina pripreme kojim se očuvaju nutrijenti te koji je vremenski ekonomičan.

Nadam se da ste čitajući kroz tekst razmišljali o potencijalnim opcijama te kreirali vlastitu kombinaciju.  Ukoliko ste danas preskočili doručak i trebate dodatnu inspiraciju za sutrašnji, snimili smo pripremu jednog tipičnog doručka koji autor teksta već godinama s veseljem konzumira.

Odabrane namirnice prikazane su u tablici ispod, a način pripreme u videu na kojim možemo i razbiti mit o tome koliko je potrebno vremena da se pripremi dobar obrok!

Jaja
Cikla (svježa)
Heljdina kaša
Kokosovo ulje
Bučino ulje
Jabučni ocat

 

P.S. Jedina namirnica koju imam unaprijed pripremljenu je heljdina kaša koju u nedjelju skuham za cijeli tjedan te po potrebi kroz dan dodajem obrocima, ovisno o aktivnostima.

Dakle, prijatelji, proskenirajte recept i video, usporedite slaže li se naša prethodna teorija s praksom te razmislite o svojem sutrašnjem doručku i ciljevima koje želite postići 🙂

Success!

 #sportskaprehrana #doručak #doručakzašampione

VIDEO DORUČAK ŠAMPIONA

 

Autor članka i videa: Luka Mesarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*